Mucize içecek "Kefir"

Hepimizin bildiği üzere kefir, keçi, inek ve koyun sütünden özel bir maya mantarıyla yapılan, tadı ayrana benzeyen bir içecektir. Özel bir fermantasyon sürecinden geçtiğinden dolayı, hafif ekşimsi bir tada sahiptir. Gıda dilinde kısaca, ‘‘fermente süt’’ olarak da tanımlanır. Bazı kaynaklarda ‘‘kefir’’ isminin köken olarak Türkçe olduğu ve keyif sözcüğünden türediği ifade edilse de başka kaynaklarda Kafkasya kökenli olduğu ve Rusça’da “keyif veren” anlamına geldiği iddia edilmektedir.


Kefifir, protein bakımından zengin, oldukça yüksek bir besin değerine sahiptir. Bir bardak kefirde yaklaşık olarak 8 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 30 gram kolesterol mevcuttur. Bir bardak kefirde ortalama olarak 8 ile 11 gram arasında protein bulunmaktadır. Günde bir bardak kefir içerek; günlük A vitamini ihtiyacımızın %10’nunu; günlük C vitamini ihtiyacımızın %4’ünü; kalsiyum ihtiyacımızın % 30’unu karşılayabiliriz. Bir bardak kefirin içerisinde 350 mg potasyum, 125 mg sodyum ve 4 gram da şeker bulunur. Buradan anlaşılacağı gibi kefir bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.


Yararlı bir besin olarak kabul gören ve dünyanın birçok ülkesinde tüketilen kefir, genel sağlık değerlerine katkıda bulunan bir besin olarak tanımlanmaktadır. Sütten daha iyi olduğu
söylenen kefir, içeriğindeki bakteri zenginliği sayesinde bağırsakları harekete geçirir. Şimdi, belki de daha önce hiç duymadığınız kefirin insan sağlığına olan faydalarına detaylıca
değinelim.

Kefirin Faydaları;

  • Zekâ gelişimine önemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlar.
  • Kolesterolü düşürücü bir etkisi vardır.
  • Sinüzit rahatsızlığına iyi gelir.
  • Kanserli tümör gelişimini durdurmaktadır.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Bağırsakları temizleyerek, var olan mikropları öldürür.
  • Antibiyotik etkisine sahiptir, iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Vücutta bulunan fazla tuz ve ödemin atılmasına yardımcı olur.
  • Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Kanserin oluşmasını ya da ilerlemesini engeller.
  • İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını korur, görme yetisini güçlendirir.
  • Kemik ve diş yapısını güçlendirir.
  • Mide ülserinin tedavisini destekler.
  • İshale ve kabızlığa iyi gelir.
  • Karaciğere faydalıdır.
  • Egzama ve cilt mantarı gibi deri hastalıklarına iyi gelir.
  • Vücuttaki şişkinliği önler.
  • Sivilce oluşumuna engel olur.
  • Mide kramplarına iyi gelir.
  • Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • Astım ve alerjiye karşı direnç oluşturur.
  • Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler.
  • Kesik, yanık ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
  • Akciğer enfeksiyonlarında dahi etkilidir

Paylaş