Karpuz yemek için 4 önemli neden

Yaz sıcağında hafifleten lezzetlerden olan karpuz, faydalarıyla da tüketilmesi gereken meyvelerin başında geliyor. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, vücudun sıvı ihtiyacını önemli oranda karşılamakla kalmıyor, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa çok sayıda yarar sağlıyor.

Karpuz içerdiği farklı mineraller ve vitaminler sayesinde saçtan tırnağa kadar insan vücudunun birçok bölgesine fayda sağlamaktadır. Dünyada domatesten sonra sonra en çok üretilen besin olan karpuz, kalp ve cilt sağlığı için de mükemmel bir besin kaynağıdır.

Kan basıncını dengeliyor: Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürüyor. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul ediliyor yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarıyor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltıyor. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı oluyor.

Ödemi azaltıyor: Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunuyor yani sık sık idrara çıkarıyor. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekliyor.

Cildi gençleştiriyor: Karpuzda bulunan A ve C vitaminleri cilt sağlığı için önemli. C vitamini kollajen üretimini artırarak cildin daha genç görünmesine katkıda bulunurken, cilt yüzeyini yumuşatıp daha canlı görünmesini sağlıyor, kırışık oluşumunu engelliyor. Aynı zamanda koyu gözaltı halkalarını hafifletmeye yardımcı oluyor. A vitamini de cildi gençleştiren, kırışık oluşumunu önleyen ve lekeleri açan özelliğiyle ön plana çıkıyor.

Kansere karşı savaşıyor: Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke ediyor ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engelliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor.

Paylaş